En liten rapport om gemensam el och elpriset

Liten rapport om gemensam el och elpriset

Vi har nu haft gemensam el sedan i mitten av februari 2022 i brf Ejdern. Styrelsens intention var att binda elpriset för att vi boende skulle få ett förutsägbart pris. Tyvärr har det inte varit något bra läge att göra det utan föreningen har fortfarande rörligt pris. Ni som följer elmarknaden vet att dagspriset varierar mellan några få ören och över 5 kr/kWh. I slutet av augusti och början av september låg dagspriset i snitt över 4 kr exkl moms. Till det kommer elöverföring, energiskatt och administration (sammanlagt ca 0,90 kr/kWh) och slutligen moms på summan. Det var anledningen till att priset sattes till 6 kr/kWh.

Positivt är att priset sedan dess gått ner. Fr o. m. oktober kunde vi därför debitera 3,75 kr/kWh (det motsvarar ett genomsnittligt spotpris på 2kr/kWh). Tyvärr har vi ingen bra kristallkula. Ytterligare justeringar kommer troligen behöva göras. Målsättningen är självkostnadspris.

Nedanstående diagram visar den sammanlagda förbrukningen mars-sept (7 månader) för samtliga lägenheter. Majoriteten (75%) förbrukar mindre än 150kWh/mån. Några är riktiga storkonsumenter.

Vill du följa din förbrukning skickar du ett mail till nedanstående adress så får du inloggningsuppgifter till Panorama.

Styrelsen

Kristina.stenson52@gmail.com

Klicka på bilden nedan för att förstora den.